Prinsesse Astrids kringle!

Prinsesse Astrids kringle!

Da har jeg prøvd meg på selveste Prinsesse Astrids sin kringle. Jeg elsker gjærbakst og måtte sjekke om Prinsessen også er flink på dette. Historien vil ha det til at det var Dronning Sonja sin mamma som introduserte Prinsesse Astrid til denne kringlen. Denne må du lage med litt kjærlighet da den trenger litt tid på seg før den bli ferdig. Men når resultatet er ferdig er det en saftig og nydelig kringle som absolutt anbefales.

1/2 pk fersk gjær

2,5 dl melk

3 ss sukker

500 gr hvetemel

1 ts kardemomme

Fyll 1:

150 gr mykt smør

Fyll 2:

100 gr mykt smør

100 gr sukker

100 gr rosiner

Pensling:

1 egg

Melisglasur:

4 dl melis

1 eggehvite eller vann


Steketid: Stekes nest nederst i 220 gr i ca 25 minuntter.

Ha melken (romtemperert) i en bakebolle og smuldre gjæren oppi. Pisk eggene for seg selv lett i en bolle med en gaffel og hell de i bakebollen sammen med sukkeret. Ha i mel og kardemomme og rør til deigen slipper bollen, gjerne litt klissete.
Sett den til heving på en lun plass i 40 min.

Ha litt mel på bakebordet og kjevl deigen ut til en lang leiv, se bildet under. Kutt så opp smøret i tynne skiver og legg de bortover leiven, nede langs kanten. Brett så den andre topp kanten mot smøret også bretter du smørkanten over den andre doble kanten.

Så kjevle ut alt sammen også bretter du på nytt uten smør også lar du den heve i ca 30 min., tildekket.

Kjevl så deigen ut på sammen måte men denne gangen smører du utover sukker/smør blandingen nederst også strør du over godt med rosiner. Brett den igjen på sammen måten og rull til en lang pølse. Legg så kringlen på et bakepapir og form den som en kringle og la den får heve i 1 time.

Smør den med pisket egg og sett den til steking som anbefalt over. Når den er ferdig stekt lar du den få kjølne litt før du smører over melisglasuren over. Serveres til nykokt kaffe og i godt selskap. Kan også fryses ned hvis det er ønskelig.